Teatru, dezvoltare personala si dictie
”Teatrul – un concept atât de simplu şi totuşi atât de greu de definit…
Pentru fiecare dintre noi teatrul are o altă valoare, poate fi o simplă clădire, o instituţie, un om, o scenă, o formă de artă, un abis sau un apogeu.
Teatru este viaţă expusă într-o vitrină. Şi se-ntâmplă de multe ori să nu ne placă ce vedem, chiar dacă suntem noi acolo. Ne e frică de gândurile noastre spuse făţiş, ne e frică de imaginea noastră pură, adevărată, neretuşată. Probabil din această cauză ne raportăm la modelele din advertising şi încercăm să atingem nişte realităţi utopice prin refugiul în consumerism. Ne cumpărăm fericirea, imaginea, viaţa ideală…
Teatrul înseamnă întoarcerea către tot ce este uman.
Şi sunt puţini cei care se mai bucură de sentimente, de naivităţi sau excentricităţi care vin din interior. Pentru că lumea înconjurătoare e tot mai plastică. Şi nu puţine sunt sfaturile din reviste care te învaţă cum să nu mai fi om. Cum să cucereşti sau să te faci plăcut în 10 paşi simpli. Sau cum să te îmbraci şi să te machiezi ca să fii.. la fel ca ceilalţi. Totul e standardizat. După cum zicea şi marele actor Gheorghe Dincă: “oameni puţini… restul populaţie”.
În teatru înveţi în primul rând că omul este o sursă inepuizabilă de inspiraţie. Că tot ceea ce ar putea părea penibil în societate este de fapt normalitate. Îţi dai jos ochelarii de cal şi vezi şi-n stânga şi-n dreapta. Te urci pe un scaun şi ţipi, urli, scoţi tot ce se află-n tine. Şi e valoros… Mai ştiţi cum în şcoala generală se învăţa următoarea frază: “teatrul are menirea de a îndrepta moravurile societăţii”. Mă întreb ce putere mai are teatrul acum să îndrepte ceva, când există atâtea alte forme care susţin reversul.
Teatrul înseamnă o călătorie pe drumul: autor-text-regizor-actor-scenă-public.
Pentru TINE ce este teatrul?”
…POATE SA FIE…?
– o metoda de actiune centrata pe grup, care te ajuta sa improvizezi creativ pentru a face fata dificultatilor si provocarilor (scoala, grup, prieteni, familie, societate);
– o metoda de explorare si activare a potentialului creativ, necunoascut din fiecare;
-un mijloc de dezvoltare a exprimarii, comunicarii si relationarii;
-o terapie prin joc si jocuri care se sprijina pe premiza naturala ca toti copiii invata intai prin joc despre sine si mediul bio-social inconjurator;
– o activitate de invatare sociala in grup care utilizeaza tehnicile si procesele specifice actoriei;
– o terapie prin ras, veselie si destindere, modalitate sigura de accesare a resurselor pozitive din propria persoana si de a-ti face noi prieteni.
BENEFICII:
– cresterea interactiunii sociale si inteligentei emotionale si interpersonala;
– cresterea capacitatii de relaxare si controlare a emotiilor;
– capacitatea de a fi spontan;
– cresterea stimei de sine
– capacitatea de recunoastere si acceptare a limitelor si posibilitatilor fiecaruia;
– exersarea capacitatii de a lua decizii si curajul de a experimenta fara teama de esec;
– gasirea de solutii de actiune la situatii de viata care blocheaza copilul;
– cresterea calitatii si a eficientei procesului educational