Aikido

AIKIDO

Aikido este o arta martiala care pune accentul pe autoaparare, nu pe atacul altei persoane si care presupune o inalta coordonare a miscarii fizice cu exercitiul mental de concentrare a atentiei. 

1.Ce inseamna mai exact Aikido?
Aikido este o arta martiala japoneza. Aikido nu are ca scop lovirea oponentilor cu pumnul sau cu piciorul, ci mai degraba folosirea energiei atacatorilor pentru a obtine controlul asupra lor prin imobilizare sau pentru a-i proiecta la distanta. Aikido-ul pune accent pe miscare si pe dinamica posturii, aparand ca o arta
fundamental diferita de cele care au precedat-o. In functie de orientarea personala, practicantii vor gasi in Aikido o tehnica eficienta de auto-aparare, o cale de iluminare spirituala sau o modalitate de obtinere a sanatatii fizice sau a pacii mintii.

2. De ce este benefic pentru copii sau adulti sa practice Aikido? Beneficiile pe care practica Aikido le are asupra cursantilor variaza in functie de personalitatea si stilul de viata al fiecarei persoane: – stimularea atat a corpului cat mai ales a mintii cu situatii complexe, – efortul fizic este in stransa legatura cu exercitiile de respiratie, – studiul intelectual este corelat cu pasiunea pentru cunoasterea unei filosofii orientale, creata de un japonez cu o bogata cultura occidentala, – integrarea intr-un mediu in care oamenii impartasesc si se dedica aceleiasi pasiuni, – invatarea unei lectii de viata foarte importanta care se insuseste odata cu bazele aikido: fiecare cadere are ca rezultat final ridicarea inapoi in picioare. Fie ca ne dorim astfel de beneficii pentru noi, sau dorim sa le cultivam copiilor nostri, studiul Aikido este unul complex, care cere implicarea unei persoane in intregime, ca intreg, mental si fizic.

3. Cum decurge un antrenament de Aikido? Aikido cuprinde un domeniu larg de stiluri de antrenament si permite cursantilor sa se antreneze in functie de gradul individual de pregatire. In aikido, ca in toate artele martiale japoneze, exista aspecte atat fizice, cat si mentale ale antrenamentului. Datorita faptului ca o parte substantiala a pregatirii in orice stil de Aikido consta in proiectari, primul lucru pe care toti elevii trebuie sa-l cunoasca este cum sa cada si sa se rostogoleasca in siguranta. Antrenamentul in Aikido se bazeaza in primul rand pe doi parteneri ce practica forme prestabilite, mai degraba decat practica libera. Modelul de baza este ca cel care primeste tehnica (uke) sa initieze un atac impotriva celui care executa tehnica (nage), care neutralizeaza acest atac cu o tehnica de aikido. Cel care se apara (nage) invata sa se armonizeze cu energia de atac si sa o controleze, folosindu-si pozitia si sincronizarea pentru a-l mentine pe uke dezechilibrat. Cel care a ataacat (uke) invata sa devina calm si flexibil cand este in dezavantaj, dar si tehnici prin care sa isi redobandeasca echilibrul si sa isi acopere punctele vulnerabile.

Datorită stricteții în stabilirea obiectivelor, încurajării permanente și a respectului pentru valori, toate integrate în programele de arte marțiale, practicanţii capăta încredere în sine.

În mentalul colectiv, artele marțiale sunt asociate cu cei mici, necesare pentru a-i ajuta să se dezvolte armonios, dar sunt o formă de activitate fizică care poate fi practicată indiferent de vârstă. Tot ce-ți trebuie pentru a obține rezultate este să fii îndrumat de un profesor care a înțeles meșteșugul artelor marțiale.

Artele marțiale solicită fiecare grupă musculară (tonifică mușchii), îmbunătățește flexibilitatea și echilibrul și dă o anumită putere persoanei care le practică atât la nivel fizic, cât și psihic.
Luând în considerare faptul că o bună pregătire marțială trebuie dublată de o bună pregătire intelectuală, copiii care practică arte marțiale își cultivă calități mentale deosebite și simțul oportunității care îi va ajută ulterior să identifice situațiile propice din viață și să ia decizii corecte.

Copiii învaţă să asculte şi să se autodisciplineze. Ca să poată executa tehnicile, este foarte important să fie atenţi, să înţeleagă ce li se arată şi li se explică. Apoi ei rezolvă un mic puzzle, prin descompunerea şi recompunerea mişcărilor instructorului. Dezvoltarea copiilor are implicaţii complete: ei îşi descoperă corpul şi învaţă mişcările naturale ale acestuia, iar în acelaşi timp îşi dezvoltă spiritul analitic.

Aikido, ca orice altă marţială de altfel, este plin de semnificaţii. Copiii învaţă că, de fapt, o cădere este doar un punct intermediar până când sunt din nou în picioare, fiind în felul acesta pregătiţi pentru orice. Aikido nu există fără lucru în echipă. În afară de deplasări, toate tehnicile se execută cu partener, realizându-se în acest fel o legătură puternică între cei care studiază această artă.