SOROBAN
Sorobanul, cunoscut în Europa drept ”abacul japonez” este considerat a fi primul calculator din Japonia, care a jucat un rol semnificativ in dezvoltarea culturală și educațională a țării.
Chiar și în zilele noastre, deși Japonia este una dintre cele mai avansate țări în industria calculatoarelor, mii de copii învață în continuare tehnica de calcul Soroban, pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra dezvoltării creierului copiilor.
Un copil care învață metoda Soroban va înțelege simplu și concret cum se formează numerele compuse, își va dezvolta gândirea analitică, precum și calități benefice ca răbdarea, concentrarea și perseverența.
Metoda are pași clari de parcurs și copilul obține ușor rezultate, ceea ce face ca simpatia pentru matematică să crească odată cu încrederea în forțele proprii. În plus, la cursurile de Soroban, copiii progresează în ritmul propriu.
Contrar aparenţelor, scopul utilizării soroban-ului este de a învăţa o metodă de efectuare a calculelor mintal, fără a avea un soroban la îndemână.
In prima etapă, copiii învață cum sa manevreze cu viteză crescută Sorobanul. Copiii proiectează mental Sorobanul și ”mută” biluțele Sorobanului folosind imaginația. Ajung astfel sa efectueze calcule sofisticate, cu numere mari, cu o viteza mai mare decat a unui calculator. De aceea, aceasta tehnica este recunoscuta ca avand un impact extraordinar asupra dezvoltării emisferei cerebrale drepte a creierului (cea responsabilă cu imaginația, creativitatea, intuiția etc).
Unul din scopurile finale ale folosirii soroban-ului este acela de a efectua calculele fără a avea efectiv un soroban la îndemână, ci doar imaginându-se unul (ceea ce japonezii numesc anzan – calcul mintal).
Tehnica ANZAN poate fi invatata doar pana la varsta de 14 ani si cu cat se incepe mai devreme, cu atat este mai bine.
În ultimii ani, metoda japoneză de aritmetică mentală a pătruns în Europa și a fost îmbrățișată cu succes, pentru că stimulează intelectul copiilor într-o manieră în care învățământul tradițional bazat pe memorare și reproducere, nu o face. Un utilizator bine antrenat are o viteză de calcul superioară unei mașini de calculat mecanice. Pe soroban se pot efectua operații matematice: adunare, scădere, înmulțire, împărțire, ridicare la putere, extragere rădăcina pătrată și cubică, aflarea celui mai mare divizor comun a două numere etc.
NIVELUL 1 :
Copiii învață formule de bază pentru adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri cu rezultate de sute pe numărătoarea japoneză.
Se dezvoltă rapid abilitățile motrice fine, inclusiv dezvoltarea creierului:
-scrierea de mână si îndemânarea copilului
Se observa primele îmbunătățiri:
– atenție și concentrare, viteză de calcul, rezultate școlare, încredere în sine
NIVELUL 2
Copilul deprind taina calculului mental japonez și aprofundează adunări, scăderi, împărțire și înmulțire cu rezultate de mii pe soroban. Înscriere posibila după finalizarea primului nivel.
Se dezvoltă semnificativ:
– viteza de procesare a informațiilor, încrederea în sine, durata secvențelor în care copilul poate lucra concentrate, memoria și răbdarea
Imbunătățiri:
– tabla înmulțirii nu mai este o problemă, matematica devine materie preferată
– copilul tău calculează în minte în timp ce cântă sau recită poezie
NIVELUL 3:
Copilul tău studiază calculul mental cu numere mari: adunări, scăderi, înmulțiri cu sute, mii și zeci de mii. Înscriereposibila după absolvirea Nivelului 2.
Se dezvoltă la nivel avansat: – viteza de procesare a informațiilor, capacitatea intelectuală, rezultatele deosebite la toate materiile școlare Imbunătățiri : – își folosește mintea ca pe un calculator de mare viteză – poate participa la consursurile internaționale de soroban.
NIVELUL 4: Copiii calculează cu zeci de miliarde și efectuează calcule mentale cu mii și zeci de mii. Înscriere posibila după absolvirea Nivelului 3.
Copiii vor primi carti potrivite pentru varsta fiecaruia. La curs, trainerul lucreaza individual cu fiecare copil, nu se preda la nivel de grupa.
Dupa finalul fiecarui curs, se primeste feedback despre formulele pe care le-au invatat copiii, cum s-au descurcat la curs si despre ce au de lucrat ca teme ( temele sunt pentru fixarea formulelor, nu vor fi multe, dar este important sa ne asiguram ca au inteles in sala de curs)
La curs, cand se predau formule noi, acestea vor fi notate pe carte pentru a putea fi urmarita la teme.
Timpul unui curs va fi impartit in trei etape, in functie de dinamica grupei. Copiii vor lucra pe soroban, vor face calcul mental si jocuri diversificate dar adaptate metodei de soroban.
Cursul de soroban este certificat de scoala Houmey Jyuku din Japonia. Dup ace invata partea de operare a metodei soroban, copiii pot participa la examene unde vor primi diploma certificate.
Sunt 10 examene, cu grad diferit de dificultate pentru soroban si tot atatea examene si pentru Anzan.
Anual copiii pot participa la competitii international de soroban. ( Anul acesta pe 11 februarie, 90 de copii din Romania au participat la olimpiada international de soroban din Dubai “Horul International Championship”).
Diplomele scolii Houmey Jyuku sunt recunoscute international si foarte apreciate de liceele si universitatile din intreaga lume.